پسته در میان مغزهای آجیل، جایگاه ویژه ای دارد. ایرانی ها رسم دارند در مراسم های بزرگ، زمانی که دور هم هستند از آجیل استفاده کنند. خرید آجیل در عید نوروز و شب یلدا خیلی پررنگ است. قبل از نگهداری مناسب از پسته، باید پسته با کیفیت تهیه شود تا ماندگاری بیشتری داشته باشد. در این مقاله در مورد روش های جلوگیری از کرم خوردن پسته صحبت می کنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
چه زمانی کرم خوردن پسته اتفاق می افتد؟
پسته بخاطر تقاضاهای زیادی که در کل دنیا دارد بسیار گران است. در آجیل، فقط پسته توانسته است میزان بالای صادرات را به خود اختصاص دهد و پسته دامغان در بین پسته های دیگر ایران بیشترین صادرات را به عهده گرفته است. دلایل زیادی وجود دارد که سبب می شود پسته کرم زده یا خراب شود که در ادامه آن ها را شرح می دهیم.
نور و اکسیژن
نور و اکسیژن مخرب پسته هستند. زمانی که پسته در معرض نور و هوا قرار می گیرد بخاطر چربی موجود در پسته دچار خرابی و بوی بد می شود.
حشرات
اگر پسته در یخچال نگه داری شود سبب می شود که موجودات ریز از پسته دوری کنند. علت جمع شدن موجودات ریز در اطراف پسته بخاطر مواد مغذی پسته است.
کپک زدن
اگر پسته را در معرض هوا قرار دهیم مشاهده می کنیم که دچار کپک می شود. عواملی که ذکر شد علت های کرم زدن پسته و آجیل می باشد. در نگهداری از آن ها باید نهایت دقت را داشته باشیم تا بتوانیم به صورت طولانی مدت از پسته و آجیل استفاده کنیم.
روش مناسب نگهداری از پسته در خانه
یکی از مشکلات و دغدغه های مهم خانم های خانه دار، روش نگهداری صحیح مواد غذایی و خوراکی است. استفاده از آجیل یا پسته به عنوان میان وعده مقوی، در بین خانواده های ایرانی رواج پیدا کرده است. افراد کمی در دنیا هستند که تمایل به خوردن آجیل و پسته ندارند ولی بیشتر مردم دنیا خوردن آجیل را لذت بخش می دانند و تمایل به خوردن این خوراکی مقوی دارند.
برای اینکه بتوان پسته را در خانه به صورت طولانی مدت نگه داشت ابتدا باید آن را تازه و با کیفیت تهیه کرد، دوم اینکه روش نگهداری صحیح آن را در خانه یاد داشت. بهترین روش نگهداری از مواد غذایی در خانه استفاده از یخچال است. دمای پایین یخچال از کهنگی و آسیب دیدگی و کرم زدگی پسته جلو گیری می کند. یخچال برای گرفتن بوی بد پسته به صورت موثر عمل می کند.
این محصول به دو صورت در بازار وجود دارد:1- مغز شده 2-با پوست
پسته بدون پوست را فقط به مدت شش ماه می توان در یخچال نگهداری کرد و در فریزر به مدت یک سال یا بیشتر هم می توان نگهداری کرد. پسته مغز شده و بدون پوست بوی فضای اطراف خود را می گیرد و بهتر است آن ها را در یخچال و به دور از غذاهای بو دار نگهداری کرد. برای محافظت از مواد غذایی در یخچال باید آن ها را در ظرف های در بسته یا پلاستیک زیپ دار قرار داد تا تازگی مواد غذایی حفظ شود.
روش مناسب نگهداری از پسته در انبارهای مخصوص
رطوبت و دمای انبارهای مخصوص باید کنترل شود. کنترل رطوبت، درجه حرارت و دفع آفات روی کیفیت پسته تاثیر مستقیم دارد. اگر بخواهیم این محصول را در انبار نگهداری کنیم ابتدا باید آن را در بسته های غیر قابل نفوذ به رطوبت قرار دهیم. پسته انبار شده، رطوبت انبار را جذب می کند و اگر رطوبت انبار زیاد باشد براحتی محیطی برای رشد قارچ، کرم زدگی پسته و آفلاتوکسین فراهم می شود. وقتی پسته در این حالت قرار بگیرد سمی خطرناک تولید می کند که بسیار نامناسب است.
برای دفع حشرات و کرم زدگی پسته، انبار را با حشره کش ضد عفونی می کنند. برای ایجاد یک انبار ایده آل، باید مراقب دمای انبار بود و آن را روی صفر و حداکثر روی 10 درجه سانتی گراد تنظیم کرد. رطوبت انبار ایده آل از 6 درجه سانتی گراد بیشتر نیست و دارای اکسیژن کمتری است. هرچه میزان اکسیژن کمتر باشد طعم و مزه پسته مطلوب تر و حشره کرم کمتر به پسته آسیب می رساند. برای داشتن یک انبار سالم لازم است از دود دادن انبار و ضد عفونی کردن محصول استفاده کنیم.
راه های جلوگیری از کرم زدن پسته
با کیفیت خرید کنید
خرید پسته باید از مکان های معتبر انجام شود تا نسبت به کیفیت آن خاطر جمع شویم. اگر پسته مرغوب تهیه کنید، می توانید مدت زمان بیشتری از این محصول بهره ببرید. قیمت زیاد محصول به معنای با کیفیت بودن محصول نیست بلکه مرغوبیت محصول از طعم خوبی که هنگام خوردن محصول بدست می آید شناخته می شود.
هنگام خرید پسته به این دو نکته زیر توجه کنید:
- پوست پسته دارای لکه های سیاه رنگ نباشد.
- مغز پسته دارای لکه های سیاه رنگ نباشد، لکه های سیاه رنگ در مغز پسته نشانه ی قارچ و سم آفلاتوکسین است.
محافظت از پسته در برابر رطوبت
پسته باید در فضای خشک نگهداری شود. رطوبت کم پسته باعث بوی بد در پسته و ایجاد مشکلات در جسم انسان می شود. اگر این رطوبت شدیدتر شود باعث کپک زدن و قارچ در پسته خواهد شد. برای از بین بردن بوی نامطبوع پسته می توان از تفت یا بو دادن یا نگهداری در یخچال بهره برد.
آفت پسته برای کرم خوردن
قبل از باردهی پسته کارهایی باید باغبان ها انجام دهند تا از آفت پسته جلوگیری شود. پروانه میوه خوار یک حشره ی دو نسلی است. نسل اول به جنین میوه حمله می کند و نسل دوم به میوه های بالغ. خسارت نسل دوم این لارو ها از نسل اول بیشتر است چون فضولات آن ها بر روی بافت سفید رنگ قرار می گیرد و باعث لکه های تیره رنگ می شود. وجود لکه های تیره رنگ بر روی پوست پسته سبب کاهش زیبایی و بازار پسندی این محصول می شود. علاوه بر کاهش خرید این محصول سبب تولید قارچ آفلاتوکسین است که مشکلاتی را برای مصرف کننده به وجود می آورد.
قارچ پسته برای کرم زدن
تشکیل قارچ در پسته سبب ایجاد یک سم خطرناک است. این سم باعث بروز بیماری های خطرناکی مثل سرطان کبد می شود. تست سم آفلاتوکسین بیشتر در پسته های بسته بندی شده انجام می شود.